Translate

2015. május 28., csütörtök

Paraziták és mutáns magzatok +18

Paraziták és mutáns magzatok – Íme, a 10 legszörnyűbb születési rendellenesség

Minden anya rémálma, hogy gyermeke valamilyen születési rendellenességgel jön a világra. Most megismerkedhetsz a legmegdöbbentőbb betegségekkel.

Sziámi ikrek

Az első világhírű sziámi ikrek 1811-ben születtek Thaiföldön, akkori nevén Sziámban. Innen ered az elnevezésük. Ez egy ritka születési rendellenesség. Az ikrek úgy születnek, hogy egy vagy több testrészük össze van nőve. A legritkább eset az, amikor a fejüknél összenőve jönnek a világra. Néha szét is tudják őket választani, így esélyük lehet a normális életre, sok esetben azonban nincs lehetőség erre.
Forrás: AFP
Két test, három baba: Különleges hármasikrek születtek
Texasban születtek a nagyon ritka, egypetéjű hármasikrek, Catalina, Ximena és Scarlett, akik közül ketten törzsüknél összenőttek. Császármetszéssel jöttek a viilágra, de mivel a két kislány összenőve született meg, életük első napjaiban rögtön műtét várt rájuk. Itt nézheted meg a piciket.

Farkasember-szindróma

A farkasember-szindrómában szenvedők úgy születnek, hogy egész testüket sűrű szőrzet borítja, még az arcukat is. Szerencsére ez egy nagyon ritka rendellenesség, összesen 40 esetet jegyeztek fel eddig a világon. Bár fájdalmat nem éreznek, borzasztóan megviseli őket lelkileg ez a betegség, mivel már kisgyermekkorban kiközösítik, és rendszeresen gúnyolják őket társaik.

Sellőszindróma

Az úgynevezett sellőszindróma azt jelenti, hogy az újszülött lábai a háttól lefelé egészen a talpakig összenőttek. Előfordulhat olyan változata is, hogy az ujjak vagy a lábujjak nőnek csak össze. Minden 70 ezer szülésből egy kisbaba látja meg így a világot, és nagyon ritka, mikor a csecsemő életben marad. Legutóbb 2004-ben Peruban született sellőszindrómás kislány.

Parazita iker

A sziámi ikrek egyik típusa a parazita iker, amikor csak az egyik iker fejlődik ki teljesen, a másik iker csak részlegesen fejlett, gyakran torz, súlyos testi hiányosságokkal rendelkező képződmény, afféle parazita. Például csak a feje fejlődik ki. Tíz ilyen esetet jegyeztek fel eddig a világon, ebből mindössze hárman maradtak életben. Az egyik történet ezek közül is rendkívül bizarr volt. A parazita fej ugyanolyan érzelmeket mutatott, mint a kifejlett baba, képes volt mosolyogni, sírni, pislogni is.

Küklopsz-szindróma

A Küklopsz-szindróma a híres mitológiai figuráról, Küklopszról kapta a nevét. Az ilyen rendellenességgel született babáknak ugyanis csak egy szemük van a fejük közepén. A szakemberek szerint akkor fordulhat elő ilyen, ha a várandós nő terhessége alatt kemoterápiás vagy sugárkezelésen esik át.

Orr nélkül és egy szemmel született a Küklopsz-baba
Nagyon ritka fejlődési rendellenességgel, az úgynevezett Küklopsz-szindrómával jött a világra Veena Chavan kisbabája 2011-ben. A 34 éves indiai nő, bár tudta, hogy a terhességével baj van - a kisbabája valószínűleg vízfejű lesz, amely következtében előfordulhat, hogy egy szemmel születik -, de ilyen súlyos elváltozásokra nem számított.

Magzat a magzatban

A sziámi ikrek másik típusa a fetus in fetu, azaz magzat a magzatban. Ilyenkor a gyermek úgy születik, hogy valahol a testében megtalálható alulfejlett ikertestvére. Ebben az esetben az anyaméhben az egyik embriót felszívja a másik, erősebb embrió, és az is előfordulhat, hogy ennek ellenére amaz a testvérében próbál meg sikertelenül kifejlődni. Műtéttel általában sikeresen eltávolítható a parazita testvér.

Fibrodiszplázia

A fibrodiszpláziás gyerekek inai és ízületei különös átváltozás után lényegében csonttá változnak. A veleszületett betegséget a nagylábujj születéskor látható deformitásáról lehet felismerni. 20 millióból egy gyerek születik így. Műtéttel nem távolíthatóak el a csontok, mert a beavatkozás helyén a hegek is csontossá válnának.

Progéria

8 millió szülésből egy gyermeket érint. Egy genetikai rendellenesség következtében a gyermek elképesztő módon öregszik. Már néhány éves korban kihullik a haja, ráncosodik az arca, gyakorlatilag úgy néz ki, mint egy öregember. Ez a gyors öregedési folyamat súlyos károkat tesz a szív- és érrendszerükben is, ezért a legtöbben meg sem érik a serdülőkort.

Farokkal született baba

Ritka esetben a gyermek egy csigolyák nélküli, csupán izmokból, idegekből és erekből álló, úgynevezett "lágy farokkal" születik. A szakemberek szerint génmutáció eredménye.

Agyvelőhiány/Anenkefália

Az anenkefália egy végzetes elváltozás, amely az agyvelő részleges vagy teljes hiányával jár. A legtöbb anenkefáliás baba már a születést sem éli túl. De ha mégis, akkor az esetek nagy részében vakon, süketen és eszméletlen állapotban jön a világra, képtelen bármilyen érzelemre.
Habár előfordul olyan is, amikor az anenkefáliás betegnek megvannak a fő agysejtjei, lélegezhet önállóan, vagy reagálhat a hangokra és az érintésre, a nagyagy hiánya lehetetlenné teszi, hogy bármikor is tudatára ébredjen.